Actualment esteu veient Per què la ressaca empitjora amb l’edat?

Per què la ressaca empitjora amb l’edat?

Segons passen els anys els efectes secundaris són cada vegada pitjors: maldecaps que trepen el teu cervell, nàusees, marejos, vòmits i un terrible cansament que ja no pot solucionar ni el vell truc del ibuprofè.

Però a què es deu aquest empitjorament en la resistència enfront de l’alcohol?

Els enzims també compleixen anys



Igual que succeeix amb el nostre cos i ment en general, els enzims, que s’encarreguen de metabolizar l’alcohol en el nostre cos, tampoc es deslliuren del pas del temps i a la llarga perden la seva “efectivitat”.

Per a entendre-ho, hem de saber que existeixen dos enzims molt importants que intervenen en el processament de l’alcohol que ingerim. D’una banda, està l’Alcohol Deshidrogenasa, que transforma l’alcohol en un compost anomenat acetaldehid, i per l’altre l’Aldehid Deshidrogenasa, que acaba per descompondre-ho en acetat i a continuació, convertir-ho en diòxid de carboni i aigua.

Quan tens 20 anys aquest procés actua com una màquina bastanta ben greixada. Però amb els anys, els nostres nivells dels enzims necessaris disminueixen, la qual cosa significa que el acetaldehid – que és un producte químic molt tòxic i desagradable – passa més temps sense descompondre del tot en el sistema, la qual cosa causa els pertinents maldecaps, sequedat en la boca, nàusees i tot aquest reguitzell d’altres símptomes clàssics de la ressaca que tots coneixem.

L’acumulació de greix i la disminució d’aigua corporal, tampoc ajuden

Una altra de les possibles causes a aquestes terribles ressaques està relacionada amb el fet que a mesura que envellim solem guanyar pes. I un augment del greix corporal o una falta d’hidratació són també motiu que les ressaques empitjorin.

La composició general del teu cos també va canviant. El greix, que guanyem en engreixar, no absorbeix l’alcohol. Pel que, quanta més tinguem, menys espai tindrem per a diluir l’alcohol ingerit. Una altra de les raons per la qual les dones, que en tenen més grassa corporal que els homes, també tendeixen a tenir menor tolerància.

El cos també perd aigua amb l’edat, la qual cosa significa que la beguda es manté més concentrada en el teu sistema. Per això, si en comptes de prendre una copa de whisky a seques, la prenem després d’un menjar o amb aigua, ho anem a metabolizar molt millor i els efectes secundaris pot ser que es minimitzin.

A més, segons un estudi de l’Institut Nacional sobre l’Envelliment quan entrem en edats com els 50 o 60, es produeix un afebliment gradual del nostre sistema immunològic, conegut com “inmunosenescencia” que provoca que ens curem menys ràpid.

D’aquesta manera, la millor forma d’evitar una “ressaca assassina” és ser més conscients de la nostra pròpia biologia, del pas del temps i beure amb la precaució d’algú que sap que està envellint amb cada xarrup. Tal vegada hàgim de ser més respectuosos amb el nostre propi cos, ja que la naturalesa implacable no ho serà per nosaltres.