En els darrers anys, Girona ha estat testimoni d’una transformació preocupant al panorama de les drogues il·lícites, amb un augment en el consum de substàncies sintètiques d’alta potència. Aquests compostos de laboratori, juntament amb els canvis en els patrons de consum, representen una amenaça i desafiaments en la prevenció i el tractament d’addiccions.
A la nostra clínica a Girona, estem compromesos amb la missió d’informar i prevenir sobre els perills d’aquestes drogues sintètiques per protegir tant els nostres pacients com els seus éssers estimats. A continuació, presentem la informació més actualitzada per conscienciar la comunitat.
Què són les drogues sintètiques?
Les drogues sintètiques són substàncies químiques creades a laboratoris que imiten o potencien els efectes de les drogues naturals. A diferència de les drogues tradicionals com la marihuana o l’heroïna, les drogues sintètiques poden variar enormement en la composició i la potència. Aquesta variabilitat augmenta la seva perillositat, ja que el consumidor no sempre sap exactament què està ingerint. Entre les drogues sintètiques de més risc es troben els opioides, cannabinoides i estimulants sintètics.
Principals drogues sintètiques a Girona
El mercat de drogues sintètiques a Girona ha vist una proliferació de substàncies cada cop més potents i perilloses. Entre les més preocupants hi ha:
Opioides sintètics
- Nitacens: Recentment detectats a Europa, aquests opioides són extremadament potents i han estat vinculats a un augment de sobredosi a països com Estònia i Letònia. Sovint comercialitzats com a “heroïna sintètica”, els nitacens poden ser letals fins i tot en dosis mínimes.
Cannabinoides sintètics
- Hexahidrocannabinol (HHC): Aquest cannabinoide semisintètic, cada cop més popular al mercat europeu, ha mostrat efectes tòxics en humans i, encara que els seus efectes encara no són completament compresos, ja s’han reportat casos d’intoxicació, sobretot en productes comestibles.
Estimulants i barreges perilloses
- MDMA adulterat amb catinones sintètiques: Aquest estimulant, comunament conegut com a èxtasi, és encara més perillós quan està adulterat amb altres substàncies, augmentant el risc d’efectes adversos greus.
- Benzo-dope i Tranq-dope: Barreges que combinen opioides sintètics amb benzodiazepines o sedants per a animals. Aquestes substàncies han causat intoxicacions greus i morts a Amèrica del Nord i comencen a aparèixer a Europa.
Impacte en la salut i el risc del policonsum
El consum de drogues sintètiques a Girona pot portar greus conseqüències per a la salut, que van des d’intoxicacions agudes i sobredosi fins a problemes de salut mental a llarg termini, com ara psicosi o dependència severa. A més, el fenomen del policonsum -l’ús de múltiples substàncies alhora o de forma seqüencial- és cada vegada més comú, i augmenta considerablement els riscos, especialment quan es combinen substàncies sintètiques d’origen incert.
Les estadístiques recents són alarmants: a finals del 2023, es monitoraven unes 950 noves substàncies psicoactives a Europa, i el nombre de morts per sobredosi, especialment relacionades amb opioides sintètics, continua en augment.
La importància d’estar informat
Amb un mercat de drogues sintètiques en constant evolució, estar informat és fonamental per protegir-se i protegir els altres. L’Agència de la Unió Europea sobre Drogues (EUDA), que va començar a operar el juliol del 2024, jugarà un paper important en la vigilància d’aquestes amenaces emergents. Tot i això, la prevenció i el tractament d’addiccions comença a l’entorn personal i familiar. Conèixer els perills, estar atents als canvis en els comportaments de consum i cercar ajuda primerenca són passos essencials per enfrontar aquest desafiament.
L’auge de les drogues sintètiques no és només una tendència; és una crisi en potència. La informació i la prevenció són les nostres millors eines per fer front a aquesta amenaça. Estigues informat, comparteix aquests coneixements amb els teus éssers estimats i, si tu o algú que coneixes està bregant amb el consum de substàncies, no dubtis a buscar ajuda en professionals de la salut i en centres especialitzats.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías (EMCDDA).
Informe Europeo sobre Drogas 2024: Tendencias y novedades.