L’alcoholisme és un trastorn addictiu molt nociu que causa la mort anual de milions de persones. És per això que cada cas d’alcoholisme incipient ha de ser tractat per un professional de la psicologia i la salut mental qualificat.
Es tracta d’una addicció de tipus químic que a mesura que avança el temps de consum addictiu, són més grans els efectes sobre l’organisme de la persona i la seva salut mental. Els principals efectes de l’alcoholisme a l’organisme de les persones són les llacunes, els problemes digestius i malalties gastrointestinals, i les afectacions en les funcions del cervell.
Amb el temps, l’alcoholisme en una persona augmenta la dependència i s’estreny el marge de maniobra per intentar superar el seu cas, ja que l’organisme és cada cop més dependent de l’alcohol.
Igual que totes les altres addiccions, les persones addictes a l’alcohol acaben desenvolupant tolerància, cosa que significa que per obtenir els mateixos efectes i sensacions necessiten més quantitat d’alcohol.
Això possibilita que la persona begui cada vegada més i que la seva addicció sigui cada vegada més gran, cosa que pot resultar en problemes greus de salut en la persona i fins i tot en la mort. Aquest és el principal motiu pel qual, davant l’alcoholisme, és important buscar ajuda professional com més aviat millor, ja que com més es consolidi l’addicció, menys llibertat té la persona per tractar de combatre la dependència i per no destruir les seves relacions personals més importants. .
Hi ha alguns senyals o consells a tenir en compte per detectar un possible cas d’alcoholisme tant en nosaltres com en altres persones.
1. Buscar motius per consumir
Les persones amb casos d’alcoholisme solen aprofitar qualsevol esdeveniment festiu tant amb amics com amb familiars per beure grans quantitats d’alcohol, fins i tot en moments en què no és habitual o normal fer-ho.
2. Autoenganyar-se
Són molts els mecanismes que posen en pràctica les persones amb alcoholisme per enganyar-se tant a si mateixos com a les persones que els envolten, cosa molt habitual en qualsevol tipus d’addicció, ja sigui física o comportamental.
3. Revisar les reserves d’alcohol
Assegurar que hi ha reserves de begudes alcohòliques al propi domicili o bé a la casa on un es troba és una altra de les característiques que poden ser usades com a senyals per detectar un cas d’alcoholisme.
4. Estar sempre amb un got a la ma
La necessitat constant de beure en qualsevol moment del dia, fa que les persones amb alcoholisme sempre tinguin un got a la mà, fins i tot en moments en què ningú beu.
La persona amb alcoholisme aprofita qualsevol moment enmig d’una celebració per renovar el contingut dels gots, sempre de manera obsessiva i compulsiva.
5. Considerar com no alchòliques certes begudes
Com a mecanisme d’autoengany i de relativització, les persones alcohòliques també acaben considerant com a no alcohòliques certes begudes de menor graduació com la cervesa, la sidra o els còctels més suaus.
6. Beure ràpid
Aquesta és una visió molt cridanera i consisteix que les persones amb addiccions tenen tendència a beure molt més ràpid que la resta, el contingut de les seves copes o gots.
7. Pèrdua de control
La pèrdua de control respecte a l’alcohol és un comportament que es relaciona amb la necessitat d’estar bevent en tot moment i arriba al moment en què la persona pot acabar tenint conflictes familiars o socials amb els qui estan al seu voltant.
Quan la persona porta a estats elevats d’embriaguesa, es poden produir tota mena de conflictes familiars i socials, relacionats amb la violència, o amb l’ús d’altres drogues.
8. Tendència a pensar sempre en begudes alcohòliques
L’obsessió amb l’alcohol és una característica pròpia de l’alcoholisme i, en general, de qualsevol addicció, ja que la persona intenta beure alcohol en tot moment.
Font: Psicología y Mente