Actualment esteu veient Addicció al sexe, com tractar-la

Addicció al sexe, com tractar-la

L’addicció al sexe és una realitat que afecta moltes persones a Espanya i a tot el món. Sovint les persones addictes senten una compulsió incontrolable cap al sexe, la pronografia i/o la masturbació. Aquesta conducta pot interferir amb la vida diària, la feina, la família i les relacions interpersonals, i pot portar a la vergonya, la culpa, la depressió i l’ansietat.

Què causa l’addicció al sexe

L’addicció al sexe pot ser causada per diversos factors, incloent-hi la genètica, l’ambient, el trauma i l’exposició primerenca al sexe i la pornografia. Les persones que tenen antecedents familiars d’addicció, abús de substàncies o malaltia mental poden ser més propenses a desenvolupar la hipersexualitat.

També pot ser una manera d’escapar-se de problemes emocionals com l’estrès, l’ansietat, la solitud i la baixa autoestima. Sovint, les persones addictes utilitzen l’acte com una forma d’automedicar-se, cosa que pot portar a una espiral descendent d’addicció i malestar emocional.

Com abordar l’addicció al sexe

Teràpia Individual

La teràpia individual és especialment útil per a aquells que prefereixen treballar de manera més privada i personal, i ajuda els pacients a identificar les causes latents de la seva addicció al sexe. Durant les sessions, el terapeuta pot treballar amb el pacient per desenvolupar estratègies d’afrontament per fer servir els desencadenants emocionals i les situacions d’alta temptació. A més, ajuda els pacients a comprendre com els seus patrons de pensament i comportament poden estar contribuint a la seva addicció al sexe, ia aprendre habilitats per canviar aquests patrons.

En general, la teràpia individual pot ser un enfocament efectiu per tractar l’addicció al sexe, ajudant els pacients a treballar a través dels seus desafiaments de manera més personalitzada i efectiva.

Teràpia de grup

La teràpia de grup és una eina molt efectiva per ajudar les persones a superar l’addicció al sexe. Els pacients comparteixen les seves experiències i sentiments amb persones que es troben en situacions similars, cosa que els ajuda a sentir-se compresos ia desenvolupar un sentit de comunitat i suport. Els grups també proporcionen un espai segur on els pacients poden parlar obertament sobre els seus comportaments sexuals problemàtics, i rebre retroalimentació i suport constructiu dels companys i terapeutes.

La teràpia de grup és una part important d’un enfocament holístic per al tractament de l’addicció al sexe, i ajuda els pacients a desenvolupar habilitats per fer servir l’estrès, regular les emocions i establir relacions saludables.

Teràpia cognitivo-conductual

La teràpia cognitivo-conductual (TCC) és un enfocament de tractament que s’ha utilitzat amb èxit per abordar l’addicció al sexe. Se centra en el canvi de patrons de pensament i comportament problemàtics, i pot ajudar els pacients a identificar i qüestionar els seus pensaments distorsionats sobre el sexe, així com desenvolupar estratègies per canviar els seus comportaments problemàtics.

L’objectiu de la TCC és ajudar els pacients a identificar els factors que desencadenen el seu comportament, i després desenvolupar eines per manejar aquests desencadenants de manera més efectiva. La teràpia cognitivoconductual també ajuda els pacients a aprendre habilitats de resolució de problemes ia desenvolupar una major autoestima i autocontrol. Pot ser un component efectiu del tractament per a l’addicció al sexe, ajudant els pacients a desenvolupar eines per canviar els patrons de pensament i comportament problemàtics.

Teràpia de parella

La teràpia de parella és un mètode útil per abordar l’addicció al sexe en el context d’una relació.

L’addicció al sexe té un impacte significatiu en les relacions de parella, i la teràpia serveix per abordar els desafiaments que enfronten junts. També ajuda les parelles a desenvolupar una comunicació més efectiva, a establir límits i expectatives saludables, ia abordar els problemes subjacents que poden haver contribuït a l’addicció al sexe. A més, ajuda a reconstruir la confiança i la intimitat en la relació després de l’addicció al sexe.

La teràpia de parella pot ser una eina valuosa per ajudar les parelles a superar l’addicció al sexe i enfortir la seva relació en el procés.

L’addicció sexual pot afectar qualsevol, en qualsevol moment de la seva vida. És important reconèixer els símptomes i buscar ajuda si aquests es tornen aclaparadors o interrompen la vida quotidiana. Les addiccions són molt tractables i hi ha una varietat d’opcions de tractament disponibles.

Ana Ces
Coordinadora de Programes de Fundació Fòrum