El consum regular i moderat d’alcohol (una mitjana de 14 gots per setmana) és un factor de risc modificable per a la fibril·lació auricular (FA), segons ha conclòs un estudi d’investigadors australians que ha estat publicat a la revista ‘HeartRhythm’.
L’alcohol està omnipresent en la societat occidental, i les taxes d’ús excessiu entre els adults segueixen sent altes. El consum excessiu d’alcohol és un factor de risc establert per a la fibril·lació auricular, però quins són els efectes del consum moderat i lleu?
La fibril·lació auricular és un ritme cardíac anormal caracteritzat per un batec ràpid i irregular de les aurícules (les dues cambres superiors del cor). Els estudis observacionals suggereixen que fins i tot el consum regular moderat d’alcohol pot augmentar el seu risc.
Una metanàlisi de set estudis amb gairebé 860.000 pacients i aproximadament 12.500 individus amb FA va demostrar un augment del vuit per cent en la seva incidència per cada beguda estàndard diària addicional. No obstant això, tot i l’associació entre el consum regular d’alcohol i la FA, falten estudis electrofisiològics en humans que descriguin la naturalesa de la remodelació auricular relacionada amb l’alcohol.
El propòsit d’aquest estudi australià va ser determinar l’impacte de diferents graus de consum d’alcohol a la remodelació auricular mitjançant l’ús de cartografia electroanatómica d’alta densitat. En el seu estudi multicèntric, els investigadors van realitzar proves invasives detallades en les aurícules de 75 pacients amb FA, 25 en cadascuna de les tres categories: no bevedors de tota la vida, bevedors lleus i bevedors moderats.
Els pacients van informar de la seva consum mitjà d’alcohol en begudes estàndard per setmana (un got estàndard és d’aproximadament 12 grams d’alcohol) durant els 12 mesos anteriors. Els pacients que consumien entre dos i set begudes per setmana es consideraven bevedors lleus, mentre que aquells que consumien entre vuit i 21 begudes per setmana (una mitjana de 14 begudes) es definien com bevedors moderats.
Els investigadors van descobrir que les persones que consumien quantitats moderades d’alcohol (una mitjana de 14 begudes a la setmana) tenien més evidència elèctrica de cicatrització i deficiències en la senyalització elèctrica que els no bevedors i els bevedors lleugers.
“Aquest estudi subratlla la importància del consum excessiu d’alcohol com un factor de risc important en la FA. El consum regular moderat d’alcohol, però no el consum moderat, és un important factor de risc modificable. Aquests canvis elèctrics i estructurals poden explicar la propensió a la FA en els bevedors regulars “, conclou l’investigador principal, Peter Kistler, del departament de Cardiologia de l’Alfred Hospital (Austràlia).
Via: Infosalus