Actualment esteu veient El meu fill consumeix drogues? Claus per detectar-ho

El meu fill consumeix drogues? Claus per detectar-ho

L’adolescència és una etapa delicada on els joves experimenten canvis i on el consum de droga és freqüent, de manera que els pares han d’estar alerta per evitar que aquest comportament tingui efectes negatius en el seu futur.
Si ets pare o mare i vols saber si el teu fill o filla consumeix algun tipus de droga, a continuació trobaràs una llista de claus i signes reveladors.

1. L’olor

Algunes drogues com la marihuana o el tabac deixen una forta olor a aquelles persones que les prenen. Si el teu fill és consumidor, farà servir una sèrie d’estratègies per evitar que li enxampin. Mastegar xiclet, netejar-se les mans o aplicar colònia de manera exagerada.
No obstant això, sempre queden restes de l’olor, ja sigui en les mans on s’agafa el cigar o porro, o en la roba o els cabells, pel fet que si fumen en un lloc tancat és fàcil que l’olor romangui en aquests llocs. Pots intentar tenir una conversa amb el teu fill just quan arriba a casa després d’estar amb els amics. També pots olorar la roba del teu fill abans de posar-la a la rentadora.

2. Els ulls

En els ulls és possible detectar el consum de drogues. Però cal tenir clar que cada droga té els seus efectes i, per tant, són diverses les senyals visibles que poden manifestar-se en aquesta part del cos.
La marihuana, per exemple, provoca que els ulls es enrojezcan i que aparegui una mirada de somnolència. En el cas de les drogues com l’èxtasi, els ulls adopten el que es coneix com “ulls en forma de plat”, bé arrodonits, oberts i amb les pupil·les dilatades. La cocaïna, d’altra banda, també provoca una forma similar a la que genera aquesta droga de disseny, però els seus efectes són menys exagerats.

3. Canvis d’humor

Les drogues causen un canvi d’humor molt notori en les persones que les consumeixen, especialment quan no estan drogades. Això sol passar perquè el cos està demanant que es consumeixi la droga de nou, i per això poden mostrar-se irritables, rondinaires i fins i tot agressius. A més, la presència dels pares incomoda molt als joves que consumeixen, ja que prefereixen passar temps tot sol.

4. Desaparició de medicaments
Alguns joves no consumeixen una sola droga, sinó que experimenten amb diversos tipus de substàncies. Per exemple, marihuana, cocaïna i speed. Però molts d’aquests joves també poden ficar la mà a la farmaciola de casa per provar noves sensacions. El diazepam o els medicaments per a la tos són algunes drogues que poden consumir. Si has notat que desapareixen alguns medicaments que tenies a casa, és motiu de preocupació.

5. Amistats poc saludables
Els amics són uns agents socialitzadors molt importants en aquesta edat, de manera que si el teu fill s’ajunta amb consumidors habituals, tindrà més possibilitats de desenvolupar hàbits nocius. Presta atenció si el teu fill ha desenvolupat amistats poc saludables, perquè pot ser un indicador clar del que pot fer el teu fill quan està amb ells.

6. Altres membres de la família consumidors

Si altres membres de la família prenen droga, també hi ha més probabilitats que els fills consumeixin substàncies psicoactives. Els estudis mostren que si els pares són consumidors (per exemple, si el pare és alcohòlic) els fills poden desenvolupar conductes d’aquest tipus.
Així mateix, si el germà o germana gran consumeix, també hi ha un major risc que aquest últim copieu el vostre comportament negatiu, ja que sol ser un model per al germà petit.

7. Abandonament de responsabilitats
La droga té un efecte devastador en la vida de la persona la que consumeix, i això inclou la seva feina o els estudis. No sempre es dóna el cas, però, especialment en el cas de les drogues dures, si que és possible que molts joves deixin de banda les seves responsabilitats per viure una vida més aviat ociosa. Males notes o absentisme escolar, poden ser un indicador de les seves mals hàbits.

8. Problemes econòmics
Si el teu fill treballa els estius i es gasta tots els seus diners però no saps en què, pot ser que la raó sigui el consum de droga. La droga, generalment, té un alt cost, i les persones que consumeixen drogues solen patir problemes financers. Les substàncies com la cocaïna són especialment cares.

9. Canvi de comportament

Els diferents tipus de drogues tenen diferents efectes. Per exemple, algunes són relaxants i altres són estimulants. No obstant això, segurament coneixeràs bé al teu fill o filla, i si notes canvis en el comportament que et fan sospitar, pot ser que aquestes substàncies estiguin darrere d’això.
Si sempre està cansat i mandrós pot ser que consumeixi marihuana, si parla d’una manera estranya (per exemple, molt accelerada) pot ser que prengui amfetamines, si passa dos dies sense dormir pot ser que consumeixi cocaïna, i si es mostra molt reservat i evita estar amb la resta de la família pot ser que amagui un altre tipus d’hàbits d’aquesta classe.

10. Valoració
Els punts anteriors són senyals que poden indicar que el teu fill o filla s’ha adentrat en el món de la droga, però no es poden valorar de manera independent: com més punts anteriors es compleixin, més gran serà la probabilitat que el teu fill sigui un consumidor de drogues.