Actualment esteu veient La teràpia de família en el procés de recuperació de l’adicte

La teràpia de família en el procés de recuperació de l’adicte

La família és el principal entorn en el qual els addictes presenten els seus trastorns i alteracions, per això, la inclusió de la teràpia de família és una necessitat per a abordar la recuperació de les persones amb problemes d’addicció.

Partint de la premissa que la família desenvolupa un paper clau, la planificació terapèutica del nostre centre contempla i inclou totes les modalitats d’intervenció, a més de la teràpia individual i de parella, la de familiars d’addictes en tractament.
Aquest tipus de teràpia crea un espai terapèutic propi per a familiars i un grup de referència que freni el procés de despersonalització familiar.

Acompanyament a la família

Les persones més pròximes als addictes sofreixen una progressiva deterioració psicològica imputable a diversos factors; l’adqueriment involuntari per part dels familiars (especialment els pares i la parella) de funcions, rols i comeses que corresponen a l’addicte segons aquest es torna més negligent o incapaç.

L’enorme tensió que provoquen les addiccions en els qui estan prop de l’addicte donades les situacions límit que els toca viure.
Es podrien donar moltes més raons, però el resultat final continuaria sent la ja apuntada despersonalització dels familiars. I la desaparició de distàncies emocionals adequades respecte al problema i al subjecte d’aquest.

Teràpia de família

La teràpia familiar proporciona un referent als seus integrants que contraresta eficaçment totes aquestes distorsions, retornant a poc a poc el sentit d’individualitat als familiars.

De manera similar al que succeeix en psicoteràpia de grup amb pacients; les sessions de teràpia multifamiliar serveixen perquè siguin els propis participants els qui obrin de terapeutes els uns dels altres; aportant-se informació significativa tant vivencial com sobre les possibles maneres d’enfrontar-se a les respectives problemàtiques.

Encara que no hi ha més ben mestre que aquell que ha experimentat alguna cosa semblança al propi i ha sabut resoldre-ho; perquè qui rep aquesta informació pugui utilitzar-la favorablement ha de poder trobar-se amb aquella persona que l’ofereix.
Les sessions de teràpia multifamiliar són espais de trobada on s’incideix en qüestions emotiu-afectives des d’un marc d’empatia i identificació.

No obstant això, amb confortar i ser confortat també és indispensable, una veritable trobada entre els qui participen en les sessions, a fi que resulti possible transcendir les pròpies escenes traumàtiques, dotant-les de nou significat, així podrà alliberar-se de les reaccions i comportaments estereotipats inclosos en aquestes.

Marc terapèutic

A través d’elles s’aporta a les famílies informació bàsica sobre la malaltia a més d’establir un marc terapèutic de diàleg que afavoreixi l’expressió racional i emocional dels diferents problemes dels assistents. També es pretén que orient en l’establiment de futures línies de treball individual i col·lectiu, pretenent que les famílies s’impliquin progressivament en les funcions que es deriven del procés de rehabilitació.

Trobar-se amb altres famílies que aporten, transmeten i repeteixen les mateixes actuacions, afectes i vincles és com mirar-se en un mirall, i adonar-se que els altres també estan vivint la mateixa situació.

La teràpia de família es desenvolupa de manera paral·lela al programa individual que segueix el pacient. Les metes de la intervenció familiar seran la recuperació i el manteniment de nivells d’energia físics i psicològics adequats en els familiars que participen en el procés. L’increment de l’objectivitat respecte a l’addicció i als problemes i dificultats de l’addicte i de la pròpia família i l’estabilitat emocional enfront dels sentiments d’insatisfacció, de buit i d’angoixa.