Actualment esteu veient Tipus de cocaïna i els seus impactes a la salut

Tipus de cocaïna i els seus impactes a la salut

La cocaïna és una de les drogues il·legals més conegudes i àmpliament consumides a tot el món. Derivada de les fulles de la planta de coca, aquesta substància psicoactiva té una llarga història dús tant medicinal com recreatiu.
Encara que inicialment era utilitzada per les seves propietats anestèsiques i estimulants, avui el consum s’associa principalment amb efectes recreatius que poden portar a una forta dependència ia greus conseqüències per a la salut.

La cocaïna ha evolucionat en diverses formes adaptant-se a diferents mètodes de consum i oferint efectes que poden variar en intensitat i durada. És crucial entendre les diferents presentacions per abordar millor els seus riscos i conseqüències.

A continuació, explorem els principals tipus de cocaïna, les característiques distintives i les formes en què es consumeixen.

Tipus de Cocaïna

 1. Ratlles de Coca o Cocaïna en Pols
  La cocaïna en pols és una substància blanca i cristal·lina coneguda com a clorhidrat de cocaïna. És la forma més comuna daquesta droga i sobté en processar les fulles de coca.
 2. Cigarret Xinès
  El cigarret xinès és un cigarret que ha estat barrejat amb cocaïna. Aquest mètode combina la cocaïna en pols amb tabac o marihuana, creant un efecte combinat en fumar-lo.
 3. Injecció de Cocaïna
  Aquest mètode implica dissoldre la cocaïna en pols en aigua i després injectar-la directament al torrent sanguini. La injecció proporciona un efecte ràpid i intens.
 4. Basuc o Pasta de Coca
  El basuc és una forma impura i menys refinada de cocaïna que s’obté durant les etapes inicials del processament del full de coca. Conté residus de solvents i altres impureses.
 5. Cocaïna a Base o Crack
  o Descripció: El crac és una forma de cocaïna que s’obté en eliminar el clorhidrat, deixant una substància més pura i fumable. Es presenta en forma de petits vidres o “roques”.

Mètodes de Consum

 1. Inhalació
  Descripció: Aspirar la pols a través del nas. Aquest mètode és comú amb el clorhidrat de cocaïna.
  Efectes: Produeix un efecte eufòric ràpid però de curta durada.
 2. Injecció
  Descripció: Dissoldre la pols en aigua i injectar-lo directament al torrent sanguini.
  Efectes: Proporciona una eufòria intensa i ràpida, però augmenta significativament el risc de sobredosi i malalties infeccioses.
 3. Fumar
 4. Descripció: Cremar la base lliure (crack) o la pasta de coca i inhalar el fum.
  Efectes: Produeix un “rush” immediat i intens, però de curta durada, cosa que pot portar a un ús repetitiu i compulsiu.

Efectes a curt termini del consum de cocaïna

 • Eufòria: Sensació intensa de felicitat i benestar.
 • Augment d’Energia: Increment temporal a l’energia i l’activitat física.
 • Alerta i concentració: sensació d’estar més alerta i concentrat.
 • Pèrdua de gana: Reducció del desig de menjar.
 • Augment de la Freqüència Cardíaca i Pressió Arterial: Increment del ritme cardíac i pressió arterial, cosa que pot portar a complicacions cardiovasculars.

Efectes a llarg termini del consum de cocaïna

 • Dependència i Tolerància: Desenvolupament d’una forta dependència física i psicològica i necessitat de dosis més grans per assolir el mateix efecte.
 • Problemes cardiovasculars: risc augmentat d’atacs cardíacs, vessaments cerebrals i altres problemes cardiovasculars.
 • Deteriorament Cognitiu: Problemes de memòria, dificultat per concentrar-se i deteriorament de les funcions cognitives.
 • Problemes Respiratoris: Dany als pulmons i al sistema respiratori, especialment en usuaris que fumen crac.
 • Problemes Nasals: Deteriorament del teixit nasal i septal en usuaris que inhalen la droga.
 • Psicosi: Al·lucinacions, paranoia i comportament violent o erràtic.

La cocaïna és una droga extremadament addictiva i el seu consum té conseqüències greus per a la salut tant a curt com a llarg termini. La prevenció i el tractament de l’addicció a la cocaïna requereixen un enfocament multidisciplinari que inclogui una intervenció mèdica, un suport psicològic i un entorn de suport continu.