Quan parlem d’alcoholisme estem davant un problema de salut provocat pel consum excessiu d’alcohol que genera dependència física i psicològica.
Aquesta ingesta desmesurada i difícil de controlar està causada per múltiples factors com la predisposició física, la vulnerabilitats psicològiques i els factors soliciales que faciliten el consum.
Però un dels aspectes més cridaners de l’alcoholisme és que, en les seves fases primerenques, està socialment acceptat.
L’alcoholisme i la seva naturalització
Se sol naturalitzar i acceptar socialment el consum d’alcohol en excés i en l’imaginari social es considera alcohòlic a qui s’ho veu alcoholitzat durant el dia, en situació de carrer, iniciant el seu consum en els matins o bevent tots els dies de la setmana. D’aquesta manera queden invisibilitzades altres formes d’alcoholisme.
Aquest no està determinat per la quantitat d’alcohol que una persona consumeix per dia sinó per com aquesta persona es relaciona amb l’alcohol: amb dependència, necessitat, compulsió i dificultats per estar sense consumir.
És a dir, una persona és alcohòlica per com beu independentment que ho faci cada dia, un dia a la setmana o esporàdicament. No és alcohòlica qualsevol persona que consumeixi alcohol, ja que pot haver consum sense establir un vincle de dependència i addicció amb ell. Però … què passa en el cos humà allà on sí que hi ha dependència?
Quins son els efectes de l’acohol?
Un cop ingerit en l’organisme, l’alcohol produeix dues accions contraposada, un efecte desinhibidor i un efecte depressor. El primer bloqueja parts del cervell encarregades del pensament, la capacitat de reflexionar, la consciència moral, els valors ètics; i sobreestimula impulsos i emocions. Això ens permet comprendre que una persona sota els efectes de l’alcohol pugui mostrar-se diferent respecte a quan està sòbria i fins i tot incórrer en delictes sense possibilitat de control.
L’efecte depressor inhibeix el sistema nerviós central provocant una disminució en les seves funcions: menor atenció, menor coordinació psicomotriu, somnolència, sensació d’esgotament, entre d’altres, arribant en casos extrems a l’atur respiratori i mort.
L’aparició de la tolerància a la beguda
Una altra concepció a desnaturalitzar fa a les raons de la dificultat, en uns casos, i de la impossibilitat, en altres, d’aturar de beure. No és per gust, capritx ni per vici, és per la forta compulsió a prendre que sent la persona alcohòlica, que arriba a tornar-irrefrenable i que escapa al seu control voluntari, perquè es troba en una situació de dependència física i psicològica.
El cos demana l’alcohol i el cap ho necessita per seguir. A més sense consum es desenvolupen els símptomes de l’abstinència, la qual es presenta amb sensacions desagradables, manifestacions físiques, ansietat, irritabilitat, angoixa i necessitat de consumir.
Com actuar davant la sospita
Un primer pas implica desnaturalitzar el consum problemàtic d’alcohol. En fer-ho, comencen a sorgir dubtes i necessitat de demanar ajuda.
És important prendre consciència del consum problemàtic d’alcohol a temps, pels riscos que pot ocasionar, ja que l’alcoholisme provoca major probabilitat de patir accidents, malalties i mort, a més de tenir efectes a nivell comportamental, emocional, social, laboral, legal.
L‘orientació i contenció a les famílies és fonamental per comprendre que l’alcoholisme és una malaltia que té recuperació i per a la qual és indispensable un tractament especialitzat tant per al familiar alcohòlic com per a la resta de la família. Això permetrà a les famílies resignificar el consum i les seves conseqüències, generar canvis d’actitud i construir espais de diàleg i comunicació familiar.
Contacti amb nosaltres si vostè o una persona propera tenen un problema amb l’alcohol, des de Forum Girona els orientarem sobre com afrontar i superar aquesta situació.