Actualment esteu veient Medicaments i alcohol: perillosa combinació

Medicaments i alcohol: perillosa combinació

Si acostumes a prendre alcohol, però necessites deixar de banda aquest hàbit causa de l’ús de medicaments, evitar la barreja és la millor de les actituds. Fins i tot el més inofensiu dels medicaments pot actuar en conjunt amb l’alcohol.

“El perill de la combinació d’alcohol i alguns medicaments és real i, de vegades fatal. Funciona en múltiples i inesperades maneres de tenir un impacte en l’eficàcia d’un medicament “, apunta Danya Qato, farmacèutica i doctora en recerca de serveis de salut a la Universitat de Brown, a Providence (estats UNITS), a Live Science.

1 – Antidepressius

Aquesta pot ser una combinació molt perillosa. Amb els antidepressius, la preocupació pel consum d’alcohol és que tots dos es alenteixen el sistema nerviós central, que afecta el cervell i afecta les habilitats de raonament i estat d’alerta.

Aquesta combinació també pot fer que les persones se sentin sonolentas, disminuint encara el temps del judici d’habilitats, coordinació i reacció. Combinar alcohol i els antidepressius també pot empitjorar els símptomes de la depressió.

Per a les persones que prenen una determinada classe d’antidepressius anomenats inhibidors de la monoaminooxidasa (IMAO), és millor evitar l’alcohol per complet. L’alcohol pot interactuar amb aquests medicaments i encara causar un augment perillós de la pressió arterial.

2 – Medicament per la pressió arterial i el cor

D’acord amb la comunitat mèdica, l’alcohol disminueix l’efecte dels beta-bloquejants, medicaments utilitzats per persones que han tingut atacs de cor o estan sent tractades per a la insuficiència cardíaca, dolor al pit o ritme cardíac anormal.

Els experts recomanen que les persones que fan servir aquests medicaments evitin beure alcohol. Per a aquells que prenen l’enzim convertidor de l’angiotensina (inhibidors de l’ECA) per controlar la hipertensió o el tractament dels atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars, l’alcohol pot causar una caiguda sobtada de la pressió arterial.

3 – Medicaments per baixar el colesterol

Beure de tant en tant, sempre de forma moderada, no altera l’eficàcia dels medicaments per baixar el colesterol coneguts com estatines. No obstant això, els metges veuen el problema quan aquests medicaments són utilitzats per persones que tenen un historial d’alcoholisme.

Això perquè els danys en el fetge és un efecte secundari potencial del tractament amb estatines a llarg termini, i l’ús d’estatina combinada amb recaigudes freqüents dels bevedors pesats pot acabar amb l’òrgan. El problema és que molts dels mals del fetge no són visibles i gairebé no causen símptomes, el que pot resultar en un diagnòstic tardà que pot ser fatal.

4 – Medicaments per la diabetes

D’acord amb Danya Qato, les persones que tenen diabetis han de ser conscients que l’alcohol pot causar nivells baixos de sucre en la sang no només immediatament després de beure, però també fins a 24 hores després, el que pot portar els efectes secundaris perillosos .

Un d’aquests medicaments és la metformina, que ha estat associada amb un efecte secundari estrany, però potencialment greu quan es pren per algú que ha begut massa. Això augmenta el risc d’acidosi làctica, el que provoca una acumulació d’àcid làctic en la sang i pot conduir a símptomes com ara nàusees i debilitat.

Medicaments utilitzats per tractar la diabetis, com la glimepirida i altres sulfonilureias, també en ocasions poden interactuar amb l’alcohol i causar marejos, les nàusees i els nivells extremadament baixos de glucosa a la sang, que pot conduir a desmais i fins a la mort si la persona no és socorreguda a temps.

5 – Drogues pel refluxe  de reflujo gastroesofàgic i l’úlcera

Encara que qui tingui problemes com l’acidesa estomacal pot beure moderadament, sense patir molts efectes, grans quantitats d’alcohol poden relaxar el múscul entre l’estómac i l’esòfag, la qual cosa augmenta el reflux àcid. Això pot produir una sensació de cremor a la part superior del pit i un sabor amarg a la boca.

Per a aquells que tenen l’úlcera, el problema pot ser encara pitjor i la lesió de la paret de l’estómac pot fins i tot augmentar i arribar a ser més greu, la inhibició de l’acció del medicament.

L’alcohol pot irritar i corroir el revestiment de l’estómac i l’esòfag, la qual cosa augmenta la quantitat d’àcid. Per això, els metges aconsellen que les persones que tenen úlceres evitin la beguda, ja que agreuja el quadre d’acidesa, evitant que la medicació utilitzada per ajudar a curar la lesió més ràpidament.

6 – Analgèsics

Mentre que l’ús moderat d’alcohol combinat amb analgèsics comuns amb l’aspirina i l’ibuprofèn és generalment segur (en excés pot irritar la paret de l’estómac), la utilització d’altres medicaments prescrits per al mal de prendre amb alcohol pot ser perillós.

En el cas del paracetamol, l’ús d’alcohol moderat i esporàdic no ho fa malament, però el consum crònic d’ambdues substàncies pot causar danys irreversibles al fetge.

El problema més gran està en els medicaments opiacis controlats, com el Vicodin (a la hidrocodona, que no és comercialitzada al Brasil i era el punt feble del personatge principal de la sèrie House) i el OxyContin. L’alcohol pot augmentar els efectes secundaris sedants d’aquests narcòtics, augmentant, així, la fatiga i fent que la pressió arterial caigui.

Combinar l’alcohol amb aquests medicaments també poden afectar les habilitats de pensament i motores, portant encara a problemes respiratoris. Tots els anys, moltes de sobredosi greus i de vegades fatals – són causades per la barreja d’alcohol i les drogues en els Estats Units.

7 – Pastilles per dormir

L’alcohol pot augmentar els efectes sedants dels medicaments per dormir, deprimindo les parts del cervell i causen somnolència greu i marejos, el que pot augmentar el risc de caigudes, lesions i accidents de cotxe.

Beure massa, mentre que si pren pastilles per dormir pot reduir la pressió arterial a nivells extremadament baixos, causant dificultat per respirar. Si beus i fas servir aquest tipus de medicament, espera almenys sis hores abans de prendre-ho.