Actualment esteu veient L’anfetamina, una droga sintètica molt addictiva i estesa

L’anfetamina, una droga sintètica molt addictiva i estesa

Les amfetamines són una droga sintètica que actua directament sobre el sistema nerviós central funcionant com un poderós estimulant. Es presenta en forma de pastilles o càpsules i poden ser legals si són consumides sota un estricte control mèdic, o il·legals quan són adquirides i consumides de manera il·lícita, fet que succeeix amb massa freqüència.

I és que el seu efecte, augment de l’estat d’alerta, de l’energia, autoconfiança, reducció de la fam, el cansament i l’avorriment, l’han convertit en una aliada d’alts executius que afronten jornades laborables interminables, de mestresses de casa que volen aprimar o adolescents que volen aguantar tota la nit de festa.

El seu consum està àmpliament estès i al voltant de 25 milions de persones són consumidores.

Les amfetamines s’han fet servir per tractar problemes mèdics com l’asma o la narcolèpsia, però a partir dels anys 60 el seu ús il·legal va començar a estendre i van començar a fabricar-se en laboratoris il·legals.

Igual que succeeix amb la cocaïna, passat l’efecte de plaer disminueixen els nivells de neurotransmissors fent que augmenti el desig de tornar a prendre amfetamines per contrarestar el malestar. Fins i tot mesos després d’haver suspès l’ús d’aquesta substància, els nivells de neurotransmissors com serotonina, dopamina i norepinefrina poden estar per sota dels nivells normals. És possible, a més, que, després d’un ús prolongat d’amfetamines, els nivells de neurotransmissors no tornin mai a ser normals.

Amb el temps, la persona pot desenvolupar tolerància a les amfetamines, el que significa que necessitarà una dosi major per aconseguir els mateixos efectes.

Efectes de l’ús crònic de les amfetamines

L’ús a llarg termini d’amfetamines produeix una psicosi similar a l’esquizofrènia paranoide. En alguns casos, la psicosi pot produir-se també en utilitzar una dosi alta durant un curt període de temps.
Poden comportar conducta agressiva i fins i tot violenta, sobretot quan la persona se sent amenaçada, així com un augment del nivell d’ansietat, atacs de pànic, problemes de son i una pèrdua de pes excessiva que pot anar acompanyada de malnutrició. Pot produir-se també depressió i canvis d’humor.
Entre les complicacions físiques que poden tenir lloc es troben els danys al cor, accident cerebrovascular (també anomenat apoplexia o ictus cerebral) i febres intenses que poden amenaçar la vida.
La manera en què les amfetamines produeixen addicció és similar al d’altres drogues estimulants, com la cocaïna.

Si t’estàs plantejant superar la teva addicció al consum d’amfetamines posa’t en mans de professionals que t’ajudaran a gestionar els símptomes de la síndrome d’abstinència i utilitzar les teves habilitats per promoure la recuperació.