Actualment esteu veient Addicció a les noves tecnologies: símptomes, causes i tractaments

Addicció a les noves tecnologies: símptomes, causes i tractaments

Quines són les característiques principals de l’addicció a les noves tecnologies, com pot sorgir aquest tipus de necessitat en les persones, i quines formes de tractament més efectives existeixen per a aquests casos.

Qué és l’addicció a les noves tecnologies?

L’addicció a les noves tecnologies és una forta necessitat del subjecte per mantenir-se interactuant amb els aparells electrònics que li permeten accés a Internet ja sigui per mitjà d’apps de telèfon intel·ligent o programes d’ordinador.

Sovint, a més de necessitar estar connectat a la web, el subjecte necessita d’aparells que compleixin uns paràmetres específics, de manera que li puguin oferir una experiència més completa, pel que fa als continguts als quals podria accedir.

Símptomes d’aquest comportament addictiu

Hi ha tot un ventall d’addiccions, cadascuna amb les seves característiques i símptomes propis. Totes representen una necessitat irracional de l’individu de tenir accés a alguna cosa o activitat. Hi haurà diferències depenent de quin sigui el detonant del comportament addictiu del subjecte.

En el cas de l’addicció a les noves tecnologies, els símptomes seran els següents.

1. Necessitat compulsiva d’informació

Els subjectes que presenten aquest tipus d’addicció, senten una forta necessitat per estar informats constantment, sobretot pel que fa als temes relacionats amb el que resulta interessant en el seu cercle social.

2. Necessitat d’aparells tecnològics de vanguardia

A mesura que l’addicció a les noves tecnologies es fa més intensa, al subjecte no en té prou amb satisfer la seva necessitat d’informació a través de qualsevol dispositiu, sinó que aquest necessitarà d’un que li brindi els últims avenços teològics per sentir que satisfà la seva necessitat.

3. Tendència a l’aïllament

Les persones que s’han tornat addictes a les noves tecnologies es tornen subjectes relativament apartats del contacte social físic. Això vol dir que poden socialitzar tranquil·lament per mitjà dels seus aparells, gràcies als seus perfils en xarxes socials, però la convivència personal els resulta una nosa.

4. Dependència tecnològica

Aquests subjectes centren tota la seva atenció i recursos en mantenir-se actualitzats respecte als avenços tecnològics, en tots els aspectes. Situació que representa una limitació pel que fa a afrontar situacions fora del context de les pantalles.

Per exemple, un addicte a la tecnologia pot ser molt eficient al moment de realitzar activitats per mitjà d’un aparell intel·ligent, però si cal que faci alguna cosa en un altre context el subjecte serà incapaç de fer-ho amb la mateixa eficàcia. En els casos més intensos d’aquesta addicció podria fins i tot ser incapaç de realitzar aquesta tasca sense ajuda de la tecnologia.

Causes

En termes generals, les addiccions són producte d’una distorsió en el sistema de recompenses del subjecte, el que pot derivar en una falla a nivell orgànic.

Quan vam començar a practicar una activitat de forma compulsiva, o adoptem nous hàbits que ens generen satisfacció, el nostre cervell segrega un neurotransmissor conegut com serotonina (l’hormona de la felicitat). Com més temps passem realitzant aquesta activitat sense distribuir el nostre temps en altres activitats, les quantitats de serotonina que segrega el nostre cervell són més grans, contribuint així a que ens tornem cada vegada més dependents.

Tractaments

Bàsicament hi ha dues maneres de tractar l’ansietat sorgida en deixar d’usar tant aquests aparells. En primer lloc es troba la psicoteràpia; la qual consta de sessions amb un professional de la psicologia on l’èmfasi estarà en la part emocional del subjecte i en les causes psíquiques que poden detonar la conducta ansiosa en la persona.

En segon lloc es troben els medicaments, els quals únicament han de ser emprats quan s’ha determinat que la causa principal de l’ansietat és d’origen orgànic.

Si creus que tens un problema d’addicció a les noves tecnologies o un familiar pot tenir-li, contacta amb nosaltres i t’orientarem sense cap compromís.

Via. Psicologiaymente