Actualment esteu veient Addicció a les criptomonedes; desig de triomfar sense esforç

Addicció a les criptomonedes; desig de triomfar sense esforç

La necessitat o el desig de convertir-se en un triomfador sense esforç és una fantasia o pensament màgic que tenen les persones addictes a les criptomonedes. Es tracta del mateix comportament associat a altres addiccions, com les apostes.

Un dels elements de risc és la volatilitat de les operacions amb criptodivises, similar al que passa en l’addicció a invertir en borsa amb petites quantitats. La volatilitat té riscos molt més grans que els dels mercats financers regulats de la borsa, encara que igualment són productes de risc.

La sensació que es poden obtenir guanys i recompenses de manera senzilla pot portar a una possible addicció.

El director del Centre d’Innovació i Competència en Ciberseguretat de la Generalitat, Tomàs Roy, destaca que les criptomonedes són una tecnologia segura però que s’utilitza en entorns que poden comportar un cert risc. La fantasia de poder triomfar sense esforç i un mercat volàtil i 24/7 són elements que afavoreixen l’addicció.

El subdirector general de Drogodependències de Catalunya, Joan Colom, sobre addiccions al joc en general -no sols a les criptomonedes-, subratlla que cal generar capacitat crítica entre els joves davant “una publicitat agosarada que planteja la vida en un clic i jugar a la sort per a deixar de treballar”.

“Aquest tipus de missatges, que després van acompanyats amb un ‘juga amb responsabilitat’, no són massa coherents. Això pot afavorir que joves, persones amb dificultats econòmiques o altres criteris de risc entrin en el joc i acabin tenint problemes.