Actualment esteu veient Alcohol i cocaïna, una mescla mortal

Alcohol i cocaïna, una mescla mortal

Existeix la falsa creença que la cocaïna evita els efectes indesitjats de l’alcohol, la qual cosa porta a molta gent al seu consum per a compensar els efectes. La cocaïna redueix així la percepció subjectiva dels efectes de la borratxera però no la calma en cap cas. Així, les capacitats psicomotores estan igual d’alterades quan es consumeixen les dues substàncies alhora.

És cert que la cocaïna és un estimulant del Sistema Nerviós Central que pot contrarestar els efectes de sedació que provoca l’alcohol. L’alcohol, per part seva, és un depressor del SNC que prolonga els efectes euforitzants de la cocaïna i disminueix la hipervigilància i la tensió s’associen al consum de la coca.

Riscos de barrejar cocaïna i alcohol

La mescla de totes dues substàncies en l’organisme produeix cocaetilè, un metabòlit tòxic per al fetge, que té enormes conseqüències sobre la salut. Les conseqüències de barrejar cocaïna i alcohol poden ser mortals, ja que el cocaetilè té una capacitat de provocar la mort «18 vegades superior» a l’alcohol o la cocaïna per separat.

Conseqüències físiques

Segons s’ha demostrat el consum de totes dues substàncies provoca les següents conseqüències físiques.

  • Hipertensió
  • Infarts de miocardi
  • Vessaments cerebrals
  • El cocaetilè té una acció convulsionant
  • Provoca la destrucció de les cèl·lules hepàtiques
  • Arrítmies

Conseqüències psicològiques

Un altre dels riscos derivats de barrejar cocaïna i alcohol és la sensació subjectiva de control que té el consumidor:

  • Això provoca que no es vegi la necessitat de parar de consumir, per la qual cosa les dosi són molt majors que quan es prenen totes dues drogues per separat.
  • Les majors quantitats de substància ingerida augmenten les probabilitats de generar una addicció.
  • La falsa sensació de control que provoca el consum d’aquestes dues drogues comporta un ús indiscriminat de totes dues substàncies, la qual cosa fa augmentar els riscos sobre la salut.

Recaigudes

El risc de recaigudes una vegada iniciada la desintoxicació és major. Durant els períodes d’abstinència de l’ús de cocaïna, el record de l’eufòria associat amb el seu ús, o solament una referència a la droga, pot disparar un desig incontrolable de consumir-la i acabar en una recaiguda.