Actualment esteu veient De l’hàbit a l’addicció

De l’hàbit a l’addicció

Cada dia estem perillosament vinculats a hàbits i experiències associades al consum de substàncies addictives i no som conscients del risc que comporta.

Quantes vegades escoltem frases com “només prenc una copa de vi menjant, prendre una copeta de vi és bo” o “Em prenc una pastilla per dormir, me la va receptar el metge fa anys, però el dia que no la prenc no dormo,” “em fumo 1 peta després de sopar per relaxar-me, millor això que fumar una cigarreta” …

Ens imaginem als addictes com a persones malaltes les vides estan únicament i exclusivament lligades al consum d’alguna substància. El criteri que fem servir és el següent: si un consumeix cada dia llavors és addicte. Però a partir d’aquest error conceptual es desprèn la falsa creença oposada que si NO ho faig cada dia, llavors no sóc addicte.

No obstant això la majoria dels addictes no consumeixen diàriament i és important que tinguem present aquesta dada ja que hi ha persones que potser siguin addictes i no són conscients.

Moltes substàncies de consum habitual, com la nicotina, la cafeïna, l’alcohol, els psicofàrmacs, … quan es consumeixen diàriament poden conduir a una addicció. En aquest sentit, la quantitat utilitzada d’aquesta substància tampoc és la que determina si un és addicte o no -igual que la sovint-, sinó la manera en què aquesta ens afecta.

Som addictes si apareix una idea obsessiva en relació al consum d’alguna substància i es manifesta com un desig que he de fer tot i saber que racionalment no hauria de fer-ho.

El que fa que un hàbit esdevingui addicció és que es torna en contra d’un mateix. Al principi s’obté certa gratificació i beneficis del consum; per exemple: aconseguir dormir millor amb psicofàrmacs, calmar l’ansietat amb alcohol, incrementar l’energia amb nicotina, etc. Però, a mesura que transcorre el temps i es desenvolupen els mecanismes biològics naturals de tolerància als efectes beneficiosos d’aquestes substàncies, aquestes van perdent els seus efectes i comencen a aparèixer els efectes negatius.

El tret distintiu de l’addicció és que, en tractar de controlar-la, la voluntat no n’hi ha prou. Una vegada que es desenvolupa una addicció s’és incapaç d’aturar o controlar de manera sostinguda en el temps la tendència al consum, malgrat totes les promeses i bones intencions. Per tant, l’addicte es troba fora de control o intentant controlar l’ús, el que en els dos casos vol dir que el problema persisteix. Quan un individu ha de començar a pensar en intentar controlar el consum d’una substància … ja està en problemes!

A mesura que els problemes a la feina, família, salut mental i / o física comencen a acumular-com a conseqüència del consum, l’individu comença a negar que el consum sigui un problema que no pot controlar i que els efectes negatius tinguin connexió amb el consum .

El més important és admetre que tenim un problema i demanar ajuda professional per interrompre el patró addictiu i modificar els nostres hàbits.