Actualment esteu veient Educar per a prevenir

Educar per a prevenir

Les intoxicacions etíliques en menors són cada vegada més freqüents. Tot i que els darrers estudis indiquen que l’inici en el consum de l’alcohol s’ha endarrerit en el darrer any, no podem baixar la guardia i hem de continuar treballant en l’educació i la formació dels nostres adolescentes. Perquè la moda de l’afartament juntament amb l’inici primerenc en el consum origina problemes d’intoxicaciones que deixaran seqüeles per a tota la vida.

Què podem fer els pares per prevenir aquest consum tan d’hora d’alcohol?

Tot i que no és una tasca fàcil perquè educar no és fàcil, ni hi ha una fórmula màgica per evitar aquest tipus de comportament, sí que podem seguir una sèrie de pautes que ens poden ajudar a afrontar aquest tema.

Establir una bona comunicació

El diàleg familiar és una arma de prevenció important per evitar i / o tractar a temps conductes indesitjades en els menors. Aquesta estreta comunicació s’ha d’afavorir des de la infància, ja que és l’única manera que ja estigui establerta durant l’adolescència. Quan el nen tingui 13 o 14 anys, preferirà parlar amb els seus amics en lloc de amb els seus pares, per això és important haver establert abans aquesta pauta de comunicació. A més, si el nen sap comunicar-se adequadament en família, podrà seguir també aquest model en les seves relacions amb els amics.
Cercar interessos comuns
Cercar una forma de divertir conjuntament amb els fills, interessant, al seu torn, per les coses que els resulten atractives a ells. És una manera també d’inculcar-activitats d’oci saludables que resultin una alternativa a l’alcohol.

Tractar cada fill de forma individualitzada

Hem de respectar les singularitats de cada fill, establint per a ell unes pautes adaptades a les seves necessitats i potencialitats tant en l’àmbit acadèmic com en l’àmbit personal.
transmetre valors
La família ha de transmetre als fills els valors ètics, religiosos, morals o culturals que posseeix per aportar seguretat i ajudar a relacionar-se amb el seu entorn.

Promoure l’autonomia i la responsabilitat

Educar al nen des de la infància per assumir petites responsabilitats amb les que se senti compromès. Aquesta és una forma de fer-ho sentir important i autònom, el que li valdrà posteriorment en la presa de decisions pròpies. La sobreprotecció s’ha d’evitar, de manera que el nen aprengui a tolerar les frustracions i a saber controlar els seus impulsos per calmar els seus desitjos immediatament.
Dedicar un temps a cada fill

El contacte individual i personal amb cada un dels fills ajuda a establir una relació harmònica entre pares i fills. Cal tenir en compte que un dels factors que poden afavorir l’inici primerenc del nen en el consum d’alcohol són les males relacions familiars, ja sigui per ansietat o per oposicionisme.

Promoure la sobrietat en els diners

És beneficiós que el menor comprovi com els seus pares no són malgastadors en assumptes econòmics. Aquesta contenció l’ajudarà també a valorar els diners, que no se’ls ha de proporcionar en quantitats molt altes durant l’adolescència.

Ser un bon exemple en el consum d’alcohol

Si els nostres fills ens veuen beure, aprendran aquest comportament. Moderar el consum d’alcohol davant dels nostres fills.

Establir límits clars i consistents

El nen ha de tenir consciència que sempre són els pares els que estableixen els límits pel que fa a horaris de sortida i comportaments permesos. Aquesta autoritat atorga seguretat al nen i reforça la seva autoestima.
Reforçar positivament els seus èxits

Gaudir d’una bona autoestima és clau en el desenvolupament harmònic de la personalitat i en la prevenció de comportaments de risc. Si el nen és capaç de no cedir davant les pressions del grup perquè begui i no necessita prendre alcohol per sentir-se integrat, hi haurà recorregut un gran camí.