Actualment esteu veient La pandèmia incrementa l’addicció a l’alcohol, als ansiolítics i a les apostes online

La pandèmia incrementa l’addicció a l’alcohol, als ansiolítics i a les apostes online

La pandèmia ha fet incrementar l’addicció a l’alcohol, als ansiolítics i a les apostes que es fan a través de la xarxa entre els gironins.

El problema és que l’alcohol és una droga legal i durant la pandèmia «ha estat més accessible» als ciutadans. En aquest sentit, la cap de servei d’addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària de la regió de Girona, Begoña Gonzalvo  explica que gent que abans prenia alcohol més moderadament ha vist incrementat el seu consumo. El consum d’ansiolítics ha crescut també amb la pandèmia així com les apostes a la xarxa. El perfil de persones amb aquest tipus d’addiccions que sol·liciten tractament és cada vegada més jove.

«La pandèmia ha estat un moment emocional dur per a tota la societat i s’ha disparat el consum de substàncies, tant les legals com les que no ho són». La bona notícia, però, és que persones addictes triguen menys a demanar ajuda «perquè tenen consciència abans del problema».


Abans passaven molts anys que una persona per vergonya o perquè no sabia que existien centres de tractament per a addiccions no hi anava.

Pel que fa a les substàncies, la majoritària continua sent l’alcohol a les comarques gironines. Al tractar-se d’un producte legal fa que «sigui molt més accessible». En aquest sentit, des de l’IAS remarquen el fet que molta gent hagi perdut la feina o hagi anat a l’ERTO ha facilitat que incrementessin el consum.

En canvi, a les comarques gironines han notat una caiguda de les persones que demanen ajuda perquè són addictes a l’heroïna, respecte a l’any passat. Pel que fa a la marihuana i la cocaïna el consum d’un any a l’altre és similar. Un dels motius pels quals no ha incrementat o s’ha arribat a reduir és perquè el propi confinament dificultava l’accés a algunes substàncies.

Ansiolítics i apostes online

Un altre dels efectes de la pandèmia ha estat l’increment de les addiccions als ansiolítics. Com a conseqüència del confinament s’ha notat un repunt de persones que necessitaven incrementar la dosi d’aquests fàrmacs.

Tenen més demanda del que era habitual i hi ha gent que en fan un ús indegut. Possiblement durant la pandèmia han necessitat més pastilles per dormir, perquè han estat neguitosos, tancats a casa o simplement perquè tenien por del que estava passant. De fet, la cap de servei de l’IAS explica que «s’ha generat molta angoixa» i això ha afectat directament a les persones que prenien ansiolítics.

Finalment, Gonzalbo adverteix sobre el creixement de les persones que s’han enganxat a les apostes online. Molta gent que ho feia de manera puntual, ha incrementat l’activitat arran de quedar-se tancat a casa o haver perdut la feina. El problema és que quan es reprèn la vida normal, hi ha gent que ho té molt més difícil i s’ha habituat a quedar-se tancat a l’habitació jugant o apostant.