Actualment esteu veient ¿Per qué les drogues creen més addicció que les recompenses naturals?

¿Per qué les drogues creen més addicció que les recompenses naturals?

El consum de drogues redueix el número de neurotransmissors

Per al cervell, la diferència entre les recompenses normals i les recompenses de les drogues es pot comparar amb la diferència entre algú que murmura alguna cosa a cau d’orella i algú que crida en un micròfon. De la mateixa manera que baixem el volum d’una ràdio que està molt alt, el cervell d’una persona que fa ús indegut de les drogues s’ajusta i produeix menys neurotransmissors en el circuit de recompensa o redueix la quantitat de receptors que poden rebre senyals. El resultat és que la capacitat de la persona per experimentar plaer amb les activitats que estimulen la recompensa en forma natural (és a dir, que reforcen el comportament) també disminueix.

Per això és que una persona que abusa de les drogues acaba per sentir-apagada, sense motivació, desanimada o deprimida i no pot gaudir de coses que abans li causaven plaer. A aquesta altura, la persona necessita continuar consumint drogues per sentir tot just un nivell normal de recompensa, el que només empitjora el problema i crea un cercle viciós. Sovint la persona també necessitarà prendre quantitats majors de la droga per aconseguir la coneguda eufòria, un efecte que es coneix com tolerància.

Centre de recompensa segrestat pel consum de drogues

Accions que al principi són voluntàries i totalment controlades, com l’elecció de provar l’heroïna, poden passar a ser l’única opció que ens quedi si ens tornem addictes.

En aquests casos, el nostre sistema de recompensa només s’activarà en consumir una dosi, deixant-nos totalment incapaços de sentir satisfacció per una altra cosa.

Hi ha molts tipus d’addiccions, però, el mecanisme que s’amaga darrere d’elles és fonamentalment el mateix: el centre de recompensa queda “hackeat” i passa a ser una eina que ens orienta a un únic objectiu, fent-nos perdre el control sobre el que fem.

El consum de drogues a llarg termini deteriora el funcionament del cervell.

Si tens problemes d’addicció o tens un familiar o amic que els pateix, contacta amb nosaltres i t’assessorarem sobre el procés a seguir.