Actualment esteu veient Qué fer si l’addicte es nega a ingressar a un centre de desintoxicació?

Qué fer si l’addicte es nega a ingressar a un centre de desintoxicació?

Com a centre especialitzat en addiccions i amb una llarga trajectòria en aquest camp, sovint ens trobem amb situacions on el pacient necessita tractament a un centre de desintoxicació, però es resisteix a ingressar. És una situació delicada tant per a la persona afectada com per als seus éssers estimats. En aquest bloc, compartirem consells sobre com abordar aquesta situació i els passos que cal seguir.

Comprensió i empatia:

El primer pas és acostar-se a lindividu amb comprensió i empatia. Comprendre que la negació i la resistència són parts comunes del procés d’addicció, pot ajudar la família a abordar la situació amb sensibilitat. Escoltar activament i expressar preocupació sense jutjar pot obrir un espai per al diàleg.

Educació i conscienciació:

Informar el pacient i la família sobre la naturalesa de l’addicció i les seues conseqüències és crucial. Proporcionar informació clara sobre com els centres de desintoxicació poden ajudar i els riscos de no cercar tractament pot motivar el canvi.

Intervenció professional:

Si el pacient segueix reticent, pot ser útil organitzar una intervenció guiada per un professional. Un psicòleg, terapeuta o conseller en addiccions pot facilitar una reunió entre el pacient i la família per discutir les preocupacions de manera estructurada i segura.

Explorar alternatives:

Si l’ingrés no és una opció viable en aquest moment, es poden explorar tractaments ambulatoris com ara teràpia individual, teràpia familiar, grups de suport i tractament farmacològic, si cal.

Preparació per al canvi:

Enfocar-se en petites passes cap al canvi pot ser més efectiu que pressionar per a un ingrés immediat. Fomentar activitats saludables, establir límits clars i oferir suport constant pot crear un entorn propici per a la recuperació.

Suport continu:

Mantenir una xarxa de suport continua per al pacient i la família és essencial. Això inclou participar en grups de suport per a famílies de persones amb addiccions i mantenir una comunicació oberta i honesta. El suport constant pot ajudar la persona a reconèixer la necessitat de tractament.

Respectar l’autonomia:

És important recordar que, tret que la persona representi un perill immediat per a si mateixa o per a altres, l’ingrés a un centre de desintoxicació no es pot forçar. Respectar l’autonomia de l’individu i permetre-li prendre les decisions pròpies és fonamental, encara que això pugui ser difícil per als éssers estimats.

Enfrontar la resistència a l’ingrés a un centre de desintoxicació és un desafiament complex que requereix paciència, comprensió i estratègies ben pensades. No dubtis a contactar-nos per a una primera valoració completament gratuïta.