Actualment esteu veient Tinc problemes amb l’alcohol?

Tinc problemes amb l’alcohol?

Beure alcohol és un hàbit molt arrelat a la nostra cultura i estretament associat a les celebracions, per això a la publicitat de begudes alcohòliques sempre apareixen festes i les persones felices. No es pot concebre una celebració sense alcohol i qualsevol festa al carrer s’associa amb el consum d’alcohol.

La normalització de la beguda, característica dels països mediterranis, comença molt aviat. A Espanya, l’edat mitjana d’inici del consum d’alcohol és de 14 anys, però el contacte amb l’alcohol comença molt abans. A les celebracions familiars, molts pares deixen que els més petits tastin una mica de vi, com un fet normal. No és que siguin mals pares, sinó que no hi ha consciència social.

Som realment conscients del que passa quan se’ns en va de les mans i abussem d’aquesta substància?

Al nostre país, el consum excessiu d’alcohol provoca tres milions de morts a l’any, més del doble de les causades pel coronavirus. Aquests són els casos més extrems, però també hi ha moltes altres persones que pateixen les conseqüències del consum incontrolat de begudes alcohòliques.

Quan això passa, l’hàbit deixa de ser agradable per ser una font d’angoixa, danys i malalties. Es coneix com trastorn de l’alcohol i pot ser de lleu a greu, segons els símptomes. Quan és del tipus greu, ens trobem amb casos d’alcoholisme o dependència de l’alcohol.

El consum excessiu d’alcohol també pot augmentar el risc de certs tipus de càncer, a més de provocar malalties hepàtiques, com ara fetge gras, cirrosi, o danys cerebrals. En el cas de les dones embarassades, pot perjudicar el nadó. L’alcohol també augmenta el risc de mort per accidents de trànsit, lesions, homicidis i suïcidis.

Com saber si tinc un problema amb l’alcohol?

Feu-te aquestes preguntes. Si la majoria de les teves respostes són afirmatives, és possible que tinguis problemes d’alcohol.

  • Fallar reiteradament en les seves responsabilitats, ja sigui a la feina, a casa o amb la família
  • Beure en situacions en què està clarament contraindicat, com ara conduir, a la feina o amb certs medicaments
  • L’alcohol afecta significativament les vostres relacions personals
  • Utilitzeu l’alcohol com a eina per alleujar l’estrès o situacions emocionalment desagradables
  • Darrerament es nota que necessita més alcohol per obtenir el mateix efecte
  • Has intentat deixar de beure i no has pogut
  • Renuncieu a altres activitats a causa de beure o haver begut
  • Et sents culpable després de beure
  • Beus en secret perquè ningú no se n’adoni