Actualment esteu veient Addict@ a les benzodiazepines?

Addict@ a les benzodiazepines?

L’addicció a les benzodiazepines és més habitual del que imaginem.

Es tracta de pacients que han iniciat un tractament prescrit pel seu metge per a combatre alguna patologia d’ansietat, estrès o insomni.

No obstant, el mal ús o la facilitat amb la qual avui dia es prescriuen aquest tipus de substàncies comporta que el pacient generi una addicció i abús del medicament.

Realitzem tractaments personalitzats per a la desintoxicació de benzodiazepines. Cada cas és diferent i creiem en la individualització com a fi principal per a aconseguir la rehabilitació, juntament amb la força de voluntat del pacient.


Augment del consum de benzodiazepines en els últims anys

Aquests medicaments es van llançar com una alternativa segura als ja coneguts barbitúrics. El problema és que el consum de benzodiazepines està aconseguint cotes històriques al nostre país. El seu consum ha crescut un 4,5% en els últims 8 anys, una xifra que situa a Espanya com un dels països europeus on més es consumeixen aquestes substàncies.

Tipus de benzodiazepines

Existeixen fins a 35 tipus de  benzodiazepines  diferents. Entre les més utilitzades trobem el lormetazepam, el alprazolam o xanax, el diazepam o el lorazepam, sent aquest últim el més consumit al nostre país i acumulant el 40% del consum d’ansiolítics.

Aquestes substàncies es classifiquen segons la seva permanència mitjana en el nostre organisme, i cadascuna d’elles presenta una potència i una rapidesa d’acció diferent. El problema el trobem en l’abús d’aquests fàrmacs, perquè el seu consum pot tenir riscos associats i comporta alguns efectes adversos.

A més, cal tenir en compte que aquest tipus de medicaments pot crear tolerància. Això suposa un problema per al pacient, ja que necessitarà augmentar la dosi per a aconseguir el mateix efecte terapèutic.

A més, en casos de sobredosis, aquestes substàncies podrien provocar depressió respiratòria, arribant a ocasionar fins i tot la mort.


Quan hauria de preocupar-nos el seu consum?

Les benzodiazepines únicament poden prendre’s sota prescripció mèdica i el tractament no ha de superar mai les 12 setmanes. Una vegada passat el període corresponent de tractament, convé deixar-les gradualment per a evitar possibles problemes de dependència. Disminuir la dosi de manera gradual és fonamental si volem prevenir els símptomes d’abstinència.

Per a evitar casos de dependència, els experts aconsellen promoure l’educació dels pacients. Però a més posen especial recalcament a prescriure sempre un tractament en les dosis adequades i ajustades a les necessitats de cada pacient.

Convé recordar que existeixen certs grups de risc que són més propensos a sofrir complicacions, entre ells: persones d’edat avançada, embarassades, pacients amb hepatopatías o persones amb major risc d’addicció.

Si aquest és el teu cas, o el d’una persona pròxima, contacta amb nosaltres i t’assessorarem sense compromís. Podem ajudar-te a vencer la teva dependència a aquesta substància.