Actualment esteu veient Bebem massa?

Bebem massa?

El consum d’alcohol causa més de 200 malalties i trastorns. Està associat amb el risc de desenvolupar problemes de salut com trastorns mentals i comportamentals, inclòs l’alcoholisme, malalties importants no transmissibles com la cirrosi hepàtica, alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars, així com traumatismes derivats de la violència i els accidents de trànsit.

El informe sobre la situació mundial de l’alcohol i la salud de l’OMS de 2018 va estimar que l’alcohol era responsable del 13,5 % de morts mundials en persones de 20 a 39 años, i de 3 milions (5,3 %) en tots els grups d’edat l’any 2016.

Els governs nacionals s’han compromès a reduir els danys relacionats amb l’alcohol, inclòs en l’estratègia global de l’OMS.

Les polítiques de control de l’alcohol a nivell nacional són necessàries per aconseguir aquests objectius i, per accelerar el progrés, s’han d’identificar i superar les barreres per a una intervenció eficaç.

El Consum a España

Si ens centrem a Espanya, encara que tenim una idea bastant clara dels hàbits de vida saludables (no fumar, menjar bé, fer exercici…), la nostra percepció sobre els perills associats al consum d’alcohol estan completament equivocats.

Considerem la cultura de l’alcohol com una part essencial del nostre estil de vida. A més estem convençut que “controlem”.

Això explica que, malgrat som un dels llocs del món amb més problemes per abús d’alcohol, estem convençuts de que en la majoria dels països es beu més.

Segons l’últim informe de l’OMS

Cada espanyol major de 15 anys consumeix l’equivalent a 11,2 litres d’alcohol l’any

OMS

Molt, si ens comparem amb llocs que s’associen a grans bebedors, com els Países Nòrdics (un noruec toma 7,7 litros d’alcohol a l’any) o els Païssos Baixos (amb 9,9 litres per persona i any).

El país del món amb major consum d’alcohol per habitant és Xile, amb 17,6 litres.

“The Lancet”, la revista mèdica més influent del món, acaba de publicar un estudi rigorós sobre els efectes de la ingesta d’alcohol, en el que es va analitzar 600.000 persones en 19 països.

La idea de que beure amb moderació pot ser saludable és el major error que cometem quan intentem mantenir els bons hàbits de salut.

Beure alcohol en qualsevol quantidad augmenta el risc de mort

El treball en “The Lancet” no és l’únic estudi independent que parla del perjudici de la ingesta de begudes alcohòliques encara que sigui en petita quantitat.

Beeure alcohol és tan perillós que en un recent informe de l’Organització Mundial de la Salut indica que el consum de begudes alcohòliques és un dels principals factors de risc per a la salut de la població a tot el món.

Per situar-nos en un context familiar, en els 2 anys de pandèmia per Covid-19 que hem viscut a tot el món, han mort prop de 6 milions de persones. Doncs bé, des de principis d’aquest segle, un informe de l’OMS assegura que el consum d’alcohol mata al voltant d’uns 3 milions de persones cada any.

Això significaria que la COVID-19 i el consum d’alcohol maten un nombre molt semblant de persones l’any. El que passa és que mentre la COVID-19 mata preferentment a les persones grans, el consum d’alcohol incideix negativament en totes les franges d’edat, sent responsable de quasi el 14% de totes les morts de persones joves entre els 20 i els 39 anys. .

Mort prematura i pèrdua d’anys de vida

El 43% de perones majors de 15 anys que consumeixen alcohol encara que esporàdicament perden un total de 106,5 milions d’anys de vida, segons les últimes estimacions de l’OMS.

A més, el consum d’alcohol presenta una associació forta amb altres hàbits perillosos, com el consum de tabac, cocaïna, o substàncies psicotròpiques com opioides i benzodiazepines.

L’OMS insisteix. A dia d’avui l’alcohol és una substància psicoactiva que genera dependència i que està menys controlada està a nivell internacional per marcs normatius jurídicament vinculants.

Si volem millorar la nostra salut, qualsevol reducció de la quantitat d’alcohol que consumim, per petita que sigui, és un gran pas endavant.