Actualment esteu veient Els medicaments més addictius

Els medicaments més addictius

L’abús de certs medicaments amb prescripció mèdica pot conduir a una varietat d’efectes adversos per a la salut, més enllà de l’addicció.

L’abús i ús no mèdic de fàrmacs de prescripció és un problema greu de salut pública en alguns països, on medicaments utilitzats per tractar el dolor, els trastorns de dèficit d’atenció o l’ansietat, s’estan convertint en substàncies addictives per a consumidors de drogues il·legals .

L’abús de certs medicaments, entre ells, els opioides, els depressors del sistema nerviós central (SNC) i els estimulants, pot conduir a una varietat d’efectes adversos per a la salut, més enllà de l’addicció. La veritat és que aquest augment es reflecteix en un major nombre d’admissions a tractaments de desintoxicació, un major nombre de visites a sales d’emergència per l’abús d’aquests fàrmacs i, fins i tot, de les morts per sobredosi.

A Espanya, la gran majoria d’aquests fàrmacs necessiten recepta mèdica per a la seva dispensació.

DERIVATS DEL OPI

Són medicaments que alleugen el dolor. Redueixen la intensitat dels senyals de dolor que arriben a el cervell i afecten les àrees de cervell que controlen les emocions, el que disminueix els efectes d’un estímul dolorós.

Morfina: medicament amb gran poder analgèsic, s’usa per tractar els dolors molt forts i sol usar-se en cirurgies. L’addicció es produeix perquè s’uneix als receptors opiacis de el dolor produint un estat de benestar en el pacient. Es necessita recepta i es dispensa en vials intramusculars.

Fentanilo: també actua sobre els receptors opiacis de el dolor i d’aquí el seu gran poder analgèsic. S’usa en el tractament de dolor crònic i normalment s’aplica amb pegats transdèrmics. Es necessita una recepta específica per estupefaents.

Tramadol: és un analgèsic opiaci. S’usa en comprimits per tractar el dolor però no necessita la recepta específica d’estupefaents, pel que és de més fàcil accés per al pacient.

Codeína: és un derivat opiaci però té efecte antitussigen, per la qual cosa és útil contra la tos seca. És de fàcil adquisició a les farmàcies en forma de xarop i comprimits, pel que pot haver-hi major nombre de persones amb aquesta addicció. Sol generar restrenyiment.

BENZODIAZEPINES

Són coneguts com sedants o tranquil·litzants, són substàncies que poden disminuir l’activitat cerebral. Aquesta propietat fa que siguin útils per al tractament dels trastorns d’ansietat i de la son.

Diazepan: és un ansiolític d’acció prolongada. Va ser el primer de grup amb activitat hipnòtica, anticonvulsivant, sedant i relaxant muscular. Es dispensa en comprimits i es recomana utilitzar com a molt 15 dies.

Lorazepan: és un ansiolític d’acció curta. Té acció hipnòtica, anticonvulsivant, sedant i relaxant muscular. Es prescriu en comprimits a gent gran.

Alprazolam: ansiolític d’acció curta, a diferència dels anteriors aquest posseeix activitat antidepressiva. Tots necessiten recepta mèdica i es presenten en forma de comprimits.

ESTIMULANTS

En aquest cas actuen en el cervell de manera similar a una família clau de neurotransmissors cerebrals anomenats monoamines, que inclouen la norepinefrina i la dopamina. Els estimulants augmenten els efectes d’aquestes substàncies químiques en el cervell.Metilfenidato: és un estimulant feble de el sistema nerviós central. S’usa per tractar el trastorn d’hiperactivitat amb dèficit d’atenció. S’usa en nens principalment i en forma de comprimits.

Oximetazolina: és un descongestionant nasal en format inhalador de fàcil adquisició a les farmàcies sense recepta mèdica. No es recomana utilitzar més de 3 dies. Si s’utilitza molts dies pot causar efecte rebot i necessitar sempre per respirar millor (addicció).