Actualment esteu veient Etapes del cicle d’addicció a l’alcohol

Etapes del cicle d’addicció a l’alcohol

L’addicció es pot emmarcar com a cicle repetitiu, amb tres etapes.
Cada etapa es relaciona i s’alimenta de les altres i involucren principalment tres dominis: prominència d’incentius, estats emocionals negatius i funció executiva.
Els dominis es reflecteixen en tres regions clau del cervell: els ganglis basals, l’amígdala estesa i l’escorça prefrontal. Una persona pot passar per aquest cicle de tres etapes en el transcurs de setmanes o mesos, o progressar-hi diverses vegades en un dia.

Etapa del consum excessiu d’alcohol/intoxicació: recompensa, prominència d’incentius i hàbits patològics

  • Durant aquesta etapa, una persona experimenta els efectes gratificants de l’alcohol, l’eufòria, la reducció de l’ansietat, la relaxació de les interaccions socials.
  • L’activació repetida del sistema de recompensa dels ganglis basals reforça el comportament de consum d’alcohol i augmenta la probabilitat de consum repetit.
  • Aquesta activació repetida dels ganglis basals també desencadena canvis en la manera com una persona respon als estímuls associats amb el consum d’alcohol, com ara persones específiques, llocs o senyals associats amb l’alcohol. Amb el temps, aquests estímuls es poden convertir en poderosos impulsos de beure alcohol.
  • El consum repetit d’alcohol també resulta en canvis als ganglis basals que condueixen a la formació d’hàbits, fet que a la llarga contribueix a l’ús compulsiu.

Etapa d’afecte negatiu/abstinència: dèficits de recompensa i excés d’estrès

  • Quan una persona que és addicta a l’alcohol deixa de beure, experimenta símptomes d’abstinència o símptomes que són oposats als efectes positius de l’alcohol que s’experimenten en beure’l. Aquests símptomes poden ser físics (trastorns del son, dolor, sentiments de malaltia) i emocionals (disfòria, irritabilitat, ansietat i dolor emocional).
  • Es creu que els sentiments negatius associats a l’abstinència d’alcohol provenen de dues fonts. En primer lloc, una activació disminuïda als sistemes de recompensa, o un dèficit de recompensa, dels ganglis basals fa que sigui difícil per a les persones experimentar els plaers de la vida quotidiana. En segon lloc, una activació més gran dels sistemes d’estrès del cervell, o un excés d’estrès, en l’amígdala estesa contribueix a l’ansietat, la irritabilitat i la inquietud.
  • En aquesta etapa, la persona ja no beu alcohol pels efectes plaents (“embriagat”), sinó més aviat per escapar-se de sentir “baix” al que ha contribuït el consum crònic de l’alcohol.

Etapa de preocupació/anticipació: desig, impulsivitat i funció executiva

  • Aquesta és l’etapa on un individu busca alcohol novament després d’un període d’abstinència. Una persona es preocupa per l’alcohol i espera amb ànsies la propera vegada que el consumirà.
  • L’escorça prefrontal, l’àrea del cervell responsable de la funció executiva, inclosa la capacitat d’organitzar pensaments i activitats, prioritzar tasques, administrar el temps i prendre decisions, es compromet a les persones que experimenten addicció a l’alcohol. Com a resultat, aquesta àrea del cervell juga un paper clau en aquesta etapa.

Si sents que el teu consum d’alcohol està augmentant, busca ajuda professional abans de caure al cicle de l’addicció.