Actualment esteu veient Qué és el síndrome d’abstinència alcohòlica?

Qué és el síndrome d’abstinència alcohòlica?

L’alcohol és una de les substàncies més consumides al món i, lamentablement, el seu abús pot portar a l’addicció i, la recuperació, a la síndrome d’abstinència alcohòlica. Aquest síndrome fa referència als símptomes físics i mentals que una persona pot experimentar quan redueix o atura el consum d’alcohol després d’haver begut en excés durant un període prolongat.

Aquests símptomes poden ser lleus o greus, i en alguns casos poden posar en perill la vida.

Símptomes

Els símptomes de la síndrome d’abstinència alcohòlica poden començar tan aviat com poques hores després de l’última ingesta d’alcohol. Entre els més comuns podem trobar tremolors, sudoració, nàusees i vòmits, ansietat, insomni, inquietud, irritabilitat, augment del ritme cardíac i pressió arterial elevada.

En casos més greus, els símptomes poden incloure convulsions, al·lucinacions, deliri i encefalopatia de Wernicke-Korsakoff, una afecció cerebral que pot causar confusió, problemes de memòria i altres símptomes greus.

És important assenyalar que els símptomes d’abstinència poden variar en intensitat i durada segons diversos factors, com la quantitat i la freqüència de consum d’alcohol, l’edat, la salut física i mental, la genètica i altres factors individuals.

Factors de risc

Hi ha diversos factors que poden augmentar el risc de desenvolupar la síndrome d’abstinència alcohòlica. Entre ells s’inclouen:

Consum excessiu d’alcohol: com més alcohol consumeixis, més probable és que experimentis símptomes d’abstinència quan tractis d’aturar-te o reduir el teu consum.

Historial d’abstinència d’alcohol: si has experimentat símptomes d’abstinència alcohòlica en el passat, hi ha més chances que els experiments novament en el futur.

Historial de convulsions: si has tingut convulsions en el passat, és més viable que experimentis convulsions durant la síndrome d’abstinència alcohòlica.

Edat: les persones grans són més susceptibles a experimentar símptomes greus d’abstinència.

Problemes de salut mental: les persones amb trastorns d’ansietat, depressió o trastorns de personalitat solen ser més susceptibles.

És important tenir en compte que qualsevol persona que hagi estat bevent a l’excés durant un període prolongat corre el risc d’experimentar síndrome d’abstinència alcohòlica, independentment de la seva edat, gènere o estat de salut mental.

Tractament i prevenció

El tractament de la síndrome d’abstinència alcohòlica es basa en l’atenció mèdica d’emergència i en l’administració de medicaments per controlar els símptomes. Els que s’usen amb més freqüència inclouen benzodiazepines, antipsicòtics i anticonvulsivants. En alguns casos, es poden fer servir fàrmacs per reduir el desig de beure alcohol.

A més a més del tractament, hi ha mesures que es poden prendre per prevenir la síndrome d’abstinència alcohòlica. La manera més efectiva de prevenir-lo és reduir o eliminar el consum d’alcohol de manera gradual. És important que qualsevol persona que tingui un historial de consum d’alcohol excessiu o que estigui en risc de desenvolupar síndrome d’abstinència alcohòlica, busqui ajuda professional per aturar el consum d’alcohol de manera segura i controlada.

Per a aquells que ja han experimentat síndrome d’abstinència alcohòlica, és important cercar tractament per a l’addicció a l’alcohol. Els programes de rehabilitació i suport, com ara teràpia individual i grupal, poden ser molt efectius per ajudar les persones a superar l’addicció a l’alcohol i prevenir la síndrome d’abstinència en el futur.

Consells i recursos

A més de buscar suport, és important tenir cura d’un mateix. Durant l’abstinència, el cos pot experimentar deshidratació i desnutrició, per la qual cosa és fonamental assegurar-se menjar bé i mantenir-se hidratat. L’exercici regular també pot ser beneficiós per ajudar a reduir l’estrès i l’ansietat.

Hi ha recursos útils que poden ajudar en el procés de recuperació. Per exemple, hi ha aplicacions per a telèfons mòbils dissenyades per ajudar les persones a deixar de beure, com Quit Genius o Sober Time. A més, hi ha molts llibres i recursos en línia que poden proporcionar informació i suport durant la recuperació. També és possible buscar línies dajuda telefònica disponibles les 24 hores del dia per obtenir assessorament i suport en qualsevol moment.

Suportar la síndrome d’abstinència alcohòlica pot ser un desafiament, però envoltar-se d’un sistema de suport, tenir cura d’un mateix i utilitzar els recursos disponibles pot fer-ho més manejable. Si esteu lluitant contra l’addicció a l’alcohol i experimenteu símptomes d’abstinència, busqueu ajuda professional i busqueu recursos per ajudar-vos en el procés de recuperació. Contacta amb nosaltres