Actualment esteu veient La pastilla Superman, el perillós fals èxtasis

La pastilla Superman, el perillós fals èxtasis

La droga Superman o PMMA (parametoximetanfetamina) és una perillosa substància psicoactiva que entra dins de la classificació de droga de disseny. Aquest tipus de substàncies és classificat com psicodislèptiques, perquè per norma general produeixen alteracions en la percepció i una variació de l’activitat psíquica habitual.

Derivada de la família de les amfetamines, si analitzem la composició de la droga Superman podem trobar una combinació de metamfetamines i èxtasi, tenint aquesta combinació una potència molt més gran que la de qualsevol de les seves parts per separat. Aquesta potència fa estiguem davant d’una droga molt perillosa, al que se suma el poc coneixement de les seves característiques per part dels que la consumeixen. Generalment és venuda i comprada com si es tractés d’èxtasi, no sabent el consumidor el tipus de potència o riscos que té el que estan prenent.

Característiques

Sol tenir una presentació típica, sent generalment vermella, rosa, taronja o groga, amb forma de diamant i amb la icònica S de Superman pels dos costats.

L’origen d’aquesta substància es troba en els països del nord d’Europa, es tracta d’una droga sintètica elaborada mitjançant productes químics en un laboratori amb el d’emular les característiques de les drogues d’origen natural. Es tracta d’una substància relativament recent que ha augmentat la seva popularitat en els últims anys i el consum de la qual ha provocat diverses morts, per això és important que s’augmenti la precaució i l’alerta social i que tinguem la suficient informació sobre les seves conseqüències.

Efectes

La parametoximetanfetamina té principalment un efecte excitador, provocant un augment de l’activació nerviosa del cervell. Aquesta activació produeix desinhibició social i sentiments d’eufòria i benestar, de forma semblant (encara que més intensa) a altres drogues de la família de les amfetamines. Això provoca que els seus consumidors se sentin més sociables, alegres i capaços. Genera un augment de l’activitat i afecta tant a nivell emocional, físic, cognitiu i perceptiu. Pot augmentar el nivell de percepció de l’entorn o fins i tot provocar la presència d’idees delirants (generalment de grandesa) i fins i tot al·lucinacions. Tot i això últim, el seu principal efecte és estimulant i no al·lucinatori.

A nivell fisiològic el consum de la droga Superman provoca una acceleració del metabolisme i l’activitat cardiorespiratòria, augmentat el consum d’oxigen i nutrients de l’organisme i induint amb això un augment de la temperatura corporal i la sensació d’una major força i potència física i sexual . La taxa cardíaca i pressió arterial augmenten en gran mesura, cosa que pot induir problemes de salut seriosos. A causa de l’augment d’energia sol provocar que el consumidor augmenti el nivell d’activitat física que realitza, arribant a extrems preocupants. Posseeix efecte diürètic, provocant necessitat d’orinar amb freqüència.

Riscos per a la salut

La droga Superman té una toxicitat molt elevada, en estar molt pròximes les dosis que provoquen un efecte en l’organisme i les que produeixen efectes perjudicials per a la salut. De fet, una sola pastilla de PMMA pot tenir potència suficient per matar. Es considera que a partir dels cinquanta mil·ligrams aquesta substància produeix una intoxicació, mentre que en una dosi poden trobar des de cinquanta fins a tres-cents.